Smak, który pamiętamy, czyli o pamięci smakowej

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2021 15:17
Jak funkcjonują wspomnienia oparte na smaku? O tym w audycji Beaty Kwiatkowskiej. 
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Paparacy/Shutterstock.com

Niedługo do kin wejdzie film "Niepamięć". To współczesna i jednocześnie umieszczona poza czasem opowieść, która przenosi nas do Grecji, gdzie panuje epidemia amnezji. Aris, mieszkaniec Aten, trafia na oddział dla osób z zaburzeniami pamięci. Jedyne, co pamięta, to smak jabłek. Ta historia będzie punktem wyjścia do rozmowy w audycji. Jak funkcjonują nasze wspomnienia smakowe? W czym nam mogą pomóc?

Posłuchaj: 

Porozmawiamy o tym z Wojtkiem Przylipiakiem, który kolekcjonuje przedmioty związane z okresem PRL. 

***

Na audycję Sztuka jedzenia zapraszamy w niedzielę (14.03) po godz. 13.05. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.

kd

Czytaj także

Azja, origami, "Parasite" i czerwony dywan, czyli Festiwal Pięciu Smaków

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2020 13:29
25 listopada ruszy internetowa odsłona festiwalu. Tym razem, zgodnie z dalekowschodnim kalendarzem lunarnym, patronuje jej Metalowy Szczur. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Włoska tożsamość - kuchnia, kino i piłka nożna

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2021 06:10
Cucina italiana - zachwycają się nią nie tylko smakosze, ale i filmowcy. Pizzą zajada się m.in. Julia Roberts, a spaghetti - "Zakochany kundel".
rozwiń zwiń